tiistai 12. huhtikuuta 2016

Lohtukämmekkäät

Ohje kämmekkäisiin postauksen lopussa!



Se oli lauantai-ilta, kun kuulin isältäni puhelimitse suru-uutiset äidistäni. Meillä on sellainen uskomattoman ihana ja tärkeä kuuden neulojan porukka, ns. riehuntaryhmä, ja sinne taisin kertoa heti ensimmäisenä. Seuraavana tiistaina pakettiautomaatissa odotti jo lohtupaketti Turusta. En pystynyt muutamaan päivään syömään juuri mitään, mutta turkuvaimojen kotileivotut lohtukeksit menivät alas. Ja sitten siellä oli se maailman kaunein lohtulanka. Lohtulangalle meinasi käydä huonosti, kun jo valmistunut yksi kämmekäs katosi automatkalla Helsingistä Joensuuhun. Ei ole vieläkään ilmestynyt mistään. En muista sanoinko jo jossain aiemmassa postauksessa, mutta ajattelen, että joku pieni hiiri tai lintu sai siitä maailman lämpimimmän pesän. Olin huolissani miten jäljelle jäänyt lanka riittää kämmekkäisiin, ja koska lankaa oli alunperinkin rajoitetusti, olin tehnyt kämmekkäitä sormista aloittaen. Hirveän kätevä tapa silloin, kun sulla on uniikki lanka tai muuten vaan joku tietty jämä, jonka haluat käyttää tasan, mutta jonka et halua loppuvan kesken. Lankaahan näistä kämmekkäistä jäi sitten aika tarkalleen metri, eli hyvin laskettu!

Lanka oli Keesin värjäämä ja Tuin kehräämä "kitty pillow", reilu 100 grammaa (186m/105g) merinosilkkiä. Pinta on aivan ihanan itsekehrätyn rouhea ja uniikki. Hauskaa on mun mielestä se, että vasta Saara huomasi kylässä käydessään, että nämä värit matchaa ihan täysin meidän mattoon! Dcuk ja Tui tuskin tiesivät, minkä värinen matto meillä täällä on. Kaikin puolin täydellinen lohtulanka.




Päätin kirjoittaa tähän lyhyesti näiden peruskämmekkäiden ohjeen ihan sitä ajatellen, että kaikki eivät välttämättä ole tehneet peukalokiilaa koskaan ns. väärään suuntaan. Käytännössä kirjoitan vain ylös omat muistiinpanoni, mutta lupaan auttaa esimerkiksi sopivien silmukkamäärien laskemisessa, jos käytät erilaista lankaa. Kirjoitan ohjeen ikään kuin se neulottaisiin sukkapuikoilla, vaikka itse käytinkin magic looppia. Oletan kuitenkin, että sukkapuikot on yleisempi tapa, ja siksi helpompi ehkä katsoa suoraan niille kirjoitettua ohjetta. Toivottavasti ohjeesta on iloa!

Lohtu




Tiheys: 21s/10cm, koko: pullea aikuinen kiukkulintu, langan menekki: 50g (88 metriä)

Luo 36s ja jaa ne tasaisesti neljälle puikolle, yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 2o2n joustinneuletta 2cm. Jatka neulomalla sileää neuletta eli kaikki silmukat oikein kunnes neuleen pituus aloitusreunasta mitattuna on 5cm tai pituus on mielestäsi sopiva peukalon ja etusormen liitoskohtaan asti sovitettuna.

Aloita peukalokiila. Kerroksen vaihtumiskohta on kämmenen ulkosyrjällä. Neulo 17 silmukkaa oikein ja päättele kaksi silmukkaa seuraavasti: nosta yksi silmukka oikein, neulo 1o, vedä nostettu silmukka neulotun yli, neulo 1o, vedä edellinen silmukka neulotun yli. Neulo kerros loppuun (17s) oikein. 

Neulo seuraavan kerroksen ensimmäiset 17s oikein. Luo 8 uutta silmukkaa peukaloa varten: ota lanka vasempaan käteesi, tee siitä lenkki kääntämällä sitä itseesi päin, pujota lenkki oikealle puikolle. Kaikki 8s kannattaa tässä kohtaa pujottaa oikeassa kädessäsi olevalle puikolle, joka on neuleesi järjestyksessä toinen sukkapuikko. Neulo kerroksen loput 17s oikein.

Seuraavalla kerroksella neulo kaikki silmukat oikein, mutta jaa nyt edellisellä kerroksella luodut 8 uutta silmukkaa tasaisesti toisen puikon loppuun ja kolmannen puikon alkuun. Neuleessa on yhteensä 42 silmukkaa: 9+12+12+9.

Neulo vielä yksi välikerros kaikki silmukat oikein.

Aloita peukalokiilan kavennukset. Neulo 16s eli kunnes 2. puikolla on jäljellä 5s. Tee vasemmalle kallistuva kavennus (SSK, slip slip knit) seuraavasti: nosta 1s oikein neulomatta, nosta 1s oikein neulomatta (eli kaksi vierekkäistä silmukkaa, mutta erikseen nostettuna), työnnä vasen puikko juuri nostettujen silmukoiden läpi edestä päin ja neulo silmukat oikein yhteen. Neulo puikon viimeiset 3s oikein. Neulo kolmannen puikon ensimmäiset 3s oikein, ja tee oikealle kallistuva kavennus seuraavasti: neulo 2s oikein yhteen. Neulo kerros loppuun oikein.

Jatka peukalokiilan kavennuksia jokaisella kerroksella niin, että seuraavalla kerroksella kavennat kun toisella puikolla on jäljellä 4s, neulot 2s oikein, neulot kolmannen puikon alusta 2s oikein, kavennat. Kolmannella kavennuskerroksella neulo oikein kunnes toisella puikolla on jäljellä 3s, kavenna, neulo 1s oikein, neulo kolmannen puikon alusta 1s oikein, kavenna. Kolmen kavennuskerroksen jälkeen neuleessasi on taas yhteensä 36s (9+9+9+9), lopeta kaventaminen.

Jatka neulomalla sileää neuletta 8cm tai kunnes pituus on sopiva. Neulo vielä 2o2n joustinneuletta ranteeseen 3cm. Päättele äärimmäisen löysästi. Neulo kämmekkäälle identtinen pari.




1 kommentti: